В офиса, онлайн, в социалните мрежи, в чата, по телефона – навсякъде хората говорят за SEO. Всеки човек, който има и притежава бизнес е чувал за SEO. Вероятно всеки собственик на уеб сайт, също така поне един път се е запитвал:

Наистина ли имам нужда от SEO? Как това може да ми е от полза?

Искаме да знаем всички аспекти и защо това е толкова важно за нас. Точно тези отговори ще засегнем в тази статия: Основните преимущества, които дава оптимизацията на сайтове за търсачки и защо не трябва да я подценяваме изобщо.

Ако сео оптимизацията е направена правилно, поддържа Вашия сайт жив, на първа страница в Google, по важните за бизнеса ви ключови думи, където може да привлече вниманието на потребители, които могат да си купят нещо от Вас, да се възползват от някоя услуга, която предлагате, или да Ви препоръчат на техни приятели.

Ако погледнем еволюцията на интереса към SEO през годините, ще забележим колко много се е увеличил и как се променя.

 1. Оптимизацията е в симбиоза с Вашата маркетинг фуния (marketing funnel)

Маркетинговата фуния започва, когато потребител от целевата група разбере за Вашия бранд в ранен етап (awareness stage) или опознавателен етап. Този процес ще продължи, когато потребителя придобие интерес и желание към Вашия бранд за извършване на някакво действие: покупка, регистрация, абонамент и т.н.

SEO оптимизацията се вписва във всички етапи от Вашата маркетинг фуния. Най-важният етап е първият – да привлечете потенциален клиент. Но той трябва да може да намери Вашия сайт – точно затова имате нужда от оптимизация за вашия сайт, за да сте там, на първа страница в Google.

Inbound маркетинг фунията за продажби се състои от три етапа или нива. Горен (top of funnel – TOFU), среден (middle of funnel – MOFU) и долен етап (bottom of funnel – BOFU). Всеки един от етапите изисква приложение на подходящия набор от маркетингови стратегии и техники, към които спада и SEO оптимизацията.

Следете потребителското поведение, направете си план за създаване на съдържание около предварително проучени ключови думи (семантично ядро). Създайте благоприятна структура на сайта си, за да задържите възможно най-дълго време потребителите си. Това ще доведе до следващия етап от фунията – средния.

За средния етап трябва да се фокусирате върху създаването на висококачествено съдържание, но за да стигне до него, на потребителят трябва да бъдат осигурени и други важни фактори: скорост на зареждане на сайта, качествени и подходящи изображения, добре изглеждащ сайт на мобилни устройства, правилна структура и навигация.

Когато са спазени тези технически елементи от SEO, има много по-голям шанс потребителят да се задържи на Вашата страница, когато тя е откриваема, зарежда бързо и съдържа детайлна информация.

За да “придвижите” потребителя в последния етап, може да използвате методи като CTAs (призив към действие), download на съдържание (например, някоя е-книга), анкети и други.

Виждате как във всеки един етап от Вашата маркетингова фуния, SEO има важно място.

 1. SEO оптимизацията може да Ви постави под прожекторите

Когато говорим за SEO, става дума за това, да направим възможно най-добрата версия на нашия сайт, за да привлечем повече посетители, което в днешно време означава да класираме нашия сайт на първа страница в Google.

Това обаче, не е никак лесно, но не е задължително да бъде неприятно. Ако следвате естествения път на нещата, SEO ще Ви помогне да достигнете желаните позиции в търсачката, чрез усърдна работа, знания и отдаденост.

На този етап е нужно да се направи одит на съдържанието, за да придобием представа в какво състояние е и коя част от него трябва да се оптимизира.

Извадете в една таблица адресите на всички статии и запишете до тях съответните им параметри (CTR, органичен трафик, входящи и изходящи линкове, коментари, share-вания, ранк). Сортирайте таблицата и ще видите кои страници са с най-ниски показатели. Поработете над тях и помислете как можете да ги подобрите и да покачите метриките им.

 1. SEO създава по-силна връзка с аудиторията

Ако сте класирали сайта си на първа страница в Google, Бинг или Яху, това означава, че сте спечелили доверието на търсещите машини, от което би следвало, че и Вашите потребители трябва да ви имат доверие.

“Думите играят основна роля в дигиталния маркетинг, но опорната точка е съдържанието.”

Маркетингът чрез съдържание е една най-ефективните SEO техники. Сайтове, които имат и поддържат блогове са с 434% повече индексирани страници, спрямо бизнес сайтовете, които не публикуват ново съдържание.

Ако целевите Ви страници предлагат добро потребителско преживяване, аудиторията ще ги хареса и има голям шанс да изградите взаимоотношения помежду си.

Интегрирайте секция за коментари, така ще може да “чуете” Вашата аудитория и да комуникирате с нея, да видите техните гледни точки и да създадете връзка. Преглеждайте за спам коментари преди да ги публикувате. Броят коментари, генериран от потребителите, също е добър знак за качеството на съдържанието.

 1. SEO носи трафик

Да, това е точно така. Чрез оптимизация за търсачки, може да се сдобиете с качествен и таргетиран трафик. 300% повече трафик се привлича от търсачките, спрямо социалните мрежи.

Ако Вашият сайт е оптимизиран правилно, той ще е на първа страница в търсещите машини и от това можете само да извличате ползи. Трафикът е една от тях. Щом сайтът Ви е в полезрението на търсещия (първа страница), има голяма вероятност той да го посети.

Така че, колко по-добре оптимизирате сайта си (заглавия, УРЛ адреси, мета описания, качествени изображения с alt таг), толкова по-вероятно е да привлечете вниманието на потребителите.

Както Лари Ким обича да казва: “Трябва да се разграничите от останалите и да бъдете еднорог, в свят на магарета.”

 1. Рентабилното предимство на SEO пред рекламата на клик (PPC)

SEO оптимизацията е рентабилна в дългосрочен план, докато PPC рекламата има краткосрочен ефект. Докато си плащате – рекламата Ви се появява в Google, когато спрете да плащате, тя изчезва.

От друга страна PPC рекламата е подходяща, когато пускате на пазара нов продукт или кампания, защото на такова ниво е трудно да се постигнат бързи резултатите чрез SEO.

Най-добре е да се ползва PPC реклама, когато промотирате някой продукт или комерсиално съдържание, защото сте инвестирали пари, за да спечелите клиенти и продажби.

Оптимизацията на уеб сайтове е дългосрочна инвестиция, която води до привличане на трафик, установяване и налагане на бранд, изграждане на онлайн репутация и връзка с потребителите и потенциалните клиенти.

Проучвания показват, че оптимизацията за търсачки носи приблизително 20 пъти повече трафик спрямо платената реклама на клик (PPC). Въпреки това, статистиката сочи, че 87% от бюджета си, собствениците на сайтове влагат в PPC, срещу само 11% за SEO.

 1. SEO е живо 24/7

Дори докато спите или сте offline, оптимизацията за търсачки работи във ваша полза и никога не спи.

Уникалното при SEO е, че това е инвестиция в дългосрочен план, който не е времеви обвързан.

Представете си, че търсите някакъв продукт в интернет. Всеки сайт, който се намира в SERP-a като магазин, който бихте посетили, за да разгледате и проверите дали предлага продукта, който търсите. А сега си представете, че резултатите от първата страница са добре познати, близо до вас, отворени в момента магазини. Ако Вашия сайт е сред останалите на първа страница, имате голям шанс да реализирате продажби.

За разлика от физическите магазини, Вашия сайт винаги е “отворен” и винаги готов да посреща нови клиенти.

 1. SEO увеличава продажбите

Както вече споменахме, оптимизацията за търсачки спомага за привличането на потенциални клиенти и въздейства положително върху броя продажби, които Вашия сайт реализира.

Факторът, който добавя стойност и различава SEO от другите маркетинг техники е, че продажбите Ви ще се увеличат без да е нужно да увеличавате пропорционално бюджета си за реклама.

Може да започнете оптимизацията на сайта си и без инвестиции, но ако искате да развиете Вашия бизнес и да увеличите приходите си, ще е нужно да инвестирате. В противен случай, трябва да наблегнете на създаването на висококачествено съдържание, което да привлича интерес и да бъде линквано, да оптимизирате за “купуващи” ключови думи и такива с голям брой месечни търсения, а след това да разпространявате съдържанието си чрез email маркетинг, социални мрежи и други начини, по които да го промотирате.

 1. SEO увеличава възвръщаемостта на инвестициите (ROI)

SEO оптимизацията може да доведе до по-добра възвръщаемост на инвестициите, спрямо останалите маркетинг похвати. Вашият сайт може да се превърне в своеобразен магнит за Вашите клиенти. Ако сте в полезрението на потребителя, то може да го привлечете към Вашия сайт, където да му предложите решения на неговите проблеми или отговори на неговите въпроси.

Ето и становището Jayson DeMers за това защо SEO оптимизацията работи като инвестиция за всеки един бизнес:

Оптимизацията за търсачки може да се сравни със стоковите пазари. Избирате в какви акции (ключови думи) да инвестирате, оповавайки се на собствения си опит и знания, а след това чакате. Обикновено след това ще се сблъскате с възходи и падения – това са флуктуациите в SERP-a. Едно е сигурно – стоковите пазари и оптимизацията за търсачки са начинания в дългосрочен план. Няма бърз и кратък път към успеха.”

 1. SEO има най-голямо влияние върху реализирането на продажби

Ключът към генерирането на повече продажби за Вашия бизнес е правилното оптимизиране на сайта Ви за търсачките. Според проучване на NewsCreed, 57% от B2B маркетьорите казват, че SEO има най-голямо влияние върху продажбите.

За да генерирате по-голям приход и за да развиете локално Вашия бизнес, трябва да стъпите на онлайн сцената и да покажете, че сте по-добри от Вашите конкуренти, и да доминирате над тях. Пътят натам е – перфектно оптимизиран уебсайт.

Чрез SEO имате възможността да засилите потока от реализиране продажби и/или печалби, но за тази цел трябва да обърнете специално внимание и на вътрешната част на Вашия сайт:

 • Подходящи ключови думи с голям брой месечни търсения;
 • Бързо зареждащ се уеб сайт;
 • Качествено съдържание;
 • Проучване на стратегиите, които използват преките Ви конкуренти;

Оптимизацията за търсачки има важна роля в привличането на трафик от органичното търсене и реализирането на печалба. Посланието, което предавате чрез съдържанието на Вашия сайт е съставен елемент от този процес:

Дали потребителят е посетил страница, която има информативен характер или страница, която има за цел да продава продукт или услуга, защото има т.нар. “Купуващи” ключови думи, както и “информативни” такива.

Пример:

Купуваща ключова фраза: Sony Xperia цена

Информативна ключова фраза: Какво е мобилен телефон

Според това към кои страници имате най-много посещения, можете да се ориентирате дали трафикът към Вашия сайт е в полза на хората, които искат да купуват или към хората, които искат да се информират.

Според проучване на Chitika Insights, на първия резултат кликат 32.5% от потребителите. А пък първите пет резултата събират общо 75.7% от органичния трафик. Това е ясен показател за силата и важността на оптимизацията за търсачки. Ако Вашия сайт се намира в топ 5 (класиран е на една от първите пет позиции), имате много голям шанс да привлечете нови посетители, които да станат Ваши клиенти.

 1. Органичният трафик е по-конвертируем

Друга причина, поради която SEO е от изключителна важност за всеки онлайн бизнес е силата на конверсията, защото органичният трафик, придобит от оптимизация, конвертира по-добре, сравнено с трафика от социалните мрежи за десктоп сайтове.

Проучванията показват достатъчно. Emarketer обяви, че 76% от агенциите в САЩ заявяват, че постигат отлични ROI резултати, благодарение на SEO. Още една основателна причина да се придържате към оптимизацията за търсачки, издигайки Вашия бизнес към върха.

 1. SEO е една от най-добрите PR стратегии

Точно така, SEO е една от най-добрите PR стратегии. Може да си мислите, че тези неща идват от два различни свята, но в онлайн пространството имат силна взаимовръзка.

Всички знаем, че PR-ът е способ за разпространение на информация за продукт, марка, личност или услуга в публичното пространство. Чрез SEO може да се постигне абсолютно същото като привлече повече внимание към Вашия бранд. Разбира се, за да се постигне това, Ви трябват силни и релевантни линкове и качествено съдържание.

Линковете са форма на разпознаваемост за Вашия сайт.

Това означава, че сайтове, които намират Вашия за полезен и информативен, са поставили линк (връзка) към Вас, защото искат да го споделят с техните посетители. В уеб-а, това може да се категоризира като “реклама от уста на уста” или PR стратегия. Колкото повече сайтове линкват към Вас, толкова повече видимост придобивате.

 1. SEO може да елиминира телемаркетинга

Инвестирайте в SEO вместо в телемаркетинг. Ако Ви е омръзнало да изпращате мейли, да звъните по телефона или да извършвате друг вид аутрийч, оптимизацията за търсачки е Вашата единствена опция. След всички преимущества за SEO, които споменахме дотук, може да разберете защо този процес е няколко стъпки напред пред това да търсите клиенти, вместо те да търсят Вас.

Нещата са сравнително елементарни. Представете си, че се свързвате с клиент, на когото искате да предложите услуга, но нямате портфолио. Не можете да докажете качествата си пред него. Докато, ако имате утвърден и откриваем бранд, можете да му го покажете или още по-добрия вариант, клиентът сам да Ви открие, заради видимостта на Вашия бранд.

 1. Чрез SEO се изгражда доверие и правдоподобност

Google има много ранкинг фактори, чрез които се анализира и позиционира даден сайт на заслуженото му място. Това доказва и показва, че търсачката има за цел да предостави най-релевантите и най-качествените резултати на потребителя. От друга страна, SEO спомага за изпращането на тези сигнали (ранкинг фактори) към търсачката, за да удостовери доверие и правдоподобност и към двете страни (търсачка, потребител).

Сайтовете, които показват силни тръст сигнали, съдържат повечето от тези елементи:

 • SSL протокол;
 • Бързина;
 • Корпоративен блог;
 • Контактна информация и адрес;
 • Социални профили и социална активност;
 • Политика за поверителност.
 1. SEO е дългосрочна стратегия

Оптималният срок от време, в който могат да се видят резултатите от SEO оптимизация е 6-12 месеца. Ако следвате естествения ход на развитието на Вашия бизнес, както и ръководството на Google за добри практики, ще имате солидно преимущество над конкурентите си.

Това е така, защото, когато сте се класирали на дадена позиция, има по-малък шанс да се озовете по-долу в класирането (на първа страница). Изпадането в класирането се дължи на промени в алгоритмите на Google.

Забелязали сме, че най-добре класиращите се страници в Google, са тези, които имат не просто съдържание, а качествено и даващо интересна и полезна информация съдържание.

Ключът към това е да създадете информативно съдържание и да го свържете с комерсиалното, така че да да интересно на потребителите и те да го линкват, създавайки една голяма инфраструктура от хора, които биха били заинтересовани. (потенциални клиенти).

 1. По-ефективно от другите стратегии

SEO е доказало много пъти, че е много по-ефективно от която и да е друга стратегия (раздаване на флаери, лепене на плакати, телевизия, радио или директен маркетинг), защото потребителят търси и намира резултатите на момента. Не трябва да чака доставка, обаждане или e-mail.

Популярността на традиционния маркетинг спада през годините. Дигиталният маркетинг започна да се покачва и SEO получи доминацията в тази сфера.

От тази графика ясно можем да видим как в последните години директния маркетинг залязва, а SEO има естествен прираст.

Не можем да кажем със сигурност, че това е истинската еволюция на начина, по който традиционният маркетинг и SEO са се развили, но можем да посочим интереса на хората към тях.

SEO започва със създаване на уникално и полезно съдържание, което да убеди потребителя да предприеме конкретно действие. 93% от B2B компаниите казват, че content marketing-ът генерира повече продажби от всички останали.

Заключение

Процесите при оптимизацията на сайтове са много. Всеки експерт, който бихте попитали, би Ви казал колко са важни. Чрез SEO можете да постигнете големи маркетинг успехи и това е една от най-добрите маркетингови стратегии, които можете да предприемете като инвестиции и време.

Вашият коментар